preview image

Întrebări frecvente Admitere Licență 2024

  1. Acasa Admitere Licență Întrebări frecvente Admitere Licență 2024

Răspunsuri la întrebările frecvente ale candidaților noștri !

Oferta educațională propusă pentru Învățământ cu frecvență – IF
Oferta educațională propusă pentru Învățământ la distanță și cu frecvență redusă – ID, IFR

Se susține examen de admitere la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (CSIE) si la Facultatea de Drept.

Admiterea la programele universitare de licență se face prin concurs.

ETAPE ale concursului de admitere pentru candidații la FACULTĂȚILE:
– Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine;
– Administraţie şi Management Public;
– Business şi Turism;
– Contabilitate și Informatică de Gestiune;
– Economie Agroalimentară şi a Mediului;
– Economie Teoretică şi Aplicată;
– Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori;
– Management;
– Marketing;
– Relaţii Economice Internaţionale.

1. ESEU MOTIVAȚIONAL – evaluat cu calificativul Admis/Respins și redactat în:
limba română, pentru programele cu predare în limba română și pentru programul de studii Limbi moderne aplicate (engleză, franceză);
o limbă străină (engleză, franceză sau germană) pentru programele cu predare în limbă straină;
limba română și o limbă străină, dacă vă înscrieți și la programe cu predare în limba română și la programe cu predare în limbă străină;

Candidații vor încărca în platforma de admitere eseul motivațional/eseurile motivaționale privind alegerea ASE și a programului de studii (prima opțiune), datat, semnat, scanat/fotografiat.

2. TEST DE COMPETENȚĂ LINGVISTICĂ susținut online (notat cu calificativul Admis/Respins) de către candidații care optează pentru programe cu predare în limba străină (engleză, franceză sau germană). Candidații la programul Limbi moderne aplicate (engleză, franceză) susțin testul grilă la limba engleză.
Fac excepție candidații care încarcă în platforma de admitere unul dintre certificatele de competență lingvistică recunoscute de ASE sau cei care au absolvit studiile liceale în limba straină a programului de licență pentru care candidează.

3. MEDIE GENERALĂ DE ADMITERE (MGA) calculată ca medie ponderată a mediei obținute la examenul de bacalaureat (MB) cu 70% și a mediei generale a anilor de studii de la liceu (MAS) cu 30%, rezultând următoarea formulă de calcul:
MGA = 0,7 x MB + 0,3 x MAS

 

Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică (CSIE)

ETAPE ale concursului de admitere:

1. ESEU MOTIVAȚIONAL, evaluat cu calificativul Admis/Respins, redactat în:
Limba română, pentru programele cu predare în limba română;
Limba engleză, pentru programul cu predare în limba engleză;
Limba română și limba engleză, dacă vă înscrieți atât la programele cu predare în limba română, cât și la programul cu predare în limba engleză;

2. TEST DE COMPETENȚĂ LINGVISTICĂ, susținut online, pentru programul cu predare în limba engleză;

* MEDIE GENERALĂ DE ADMITERE (MGA)
0,7 x media bacalaureat (MB) + 0,3 x media anilor de studii liceale (MAS)
MGA = 0,7 x MB + 0,3 x MAS

3. EXAMEN la disciplina MATEMATICĂ
Media generală de admitere la CSIE (MGA_CSIE) se calculează ca medie ponderată a MGA cu 60% și a mediei de la examenul la Matematică (ME), ponderată cu 40%, după formula:

MGA_CSIE = 0,6 x MGA + 0,4 x ME

 

Facultatea de Drept

ETAPE ale concursului de admitere:

1. ESEU MOTIVAȚIONAL, evaluat cu calificativul Admis/Respins, redactat Limba română;

2. EXAMEN la disciplinele: Limba Română și Economie

3. MEDIE GENERALĂ DE ADMITERE (MGA_DREPT) se calculează ca medie a punctajului la Limba română (PLR) și a punctajului la Economie (PE), la care se adaugă 10 puncte din oficiu. Punctajul obținut se imparte la 10.

!! Ierarhizarea candidaților, care au obținut calificativul admis la eseul motivațional, și, după caz, la testul de competență lingvistică, se face simultan, în funcție de media generală de admitere (calculată diferențiat pe facultăți, inclusiv la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică (CSIE) și Facultatea de Drept) și de ordinea opțiunilor precizate de candidat în platforma de admitere.
!! Statutul de student finanțat de la buget sau cu taxă se actualizează după primul semestru al anului I și apoi duăa fiecare an de studii, în funcție de performanțele universitare.

ESEUL MOTIVAȚIONAL este o descriere a principalelor realizări, interese, valori, motivații ale candidaților.

Eseul va fi redactat la un rând, cu caractere Times New Roman, 12 și va conține între 300 și 500 de cuvinte.
Eseul motivațional se redactează în:
limba română pentru programele de studii în limba română și pentru programul de studii Limbi moderne aplicate (engleză, franceză);
o limbă straină (engleză, franceză sau germană) pentru programele de studii în limba straină;
limba română și o limbă străină, dacă vă înscrieți și la programe cu predare în limba română și la programe cu predare în limbă străină.

Candidații vor scana/fotografia și încărca pe platforma de admitere eseul motivațional privind alegerea ASE și a programului de studii (prima opțiune).

Acesta va fi datat și semnat înainte de a fi trimis!!

Eseul va fi evaluat prin calificativul admis/respins.

Eseul motivațional are următoarea structură:
1. Date de identificare a candidatului: (nume, inițiala/inițialele tatălui, prenume – din certificatul de naștere)
2. De unde v-ați informat despre oferta educațională a ASE?
3. Care sunt motivele alegerii programului de studii (prima opțiune) și argumentele pentru care ați ales să studiați la ASE? (motive personale, preferințe legate de o anumită carieră, argumente pentru obținerea unei anumite calificări etc.)?
4. Care sunt așteptările dumneavoastră privind viața de student în ASE? (în ceea ce privește procesul educațional, precum și eventuala angajare pe durata studiilor)?
5. După finalizarea programului de studii universitare de licență, vă gândiți să continuați studiile universitare de masterat în ASE?
6. Ați avut realizări deosebite pe parcursul liceului (participări la olimpiade, concursuri, acțiuni de voluntariat, stagii, vizite etc.) care vă recomandă pentru a fi student la programele oferite de ASE?
7. Cum doriți ăa vă implicați în activitățile extracurriculare organizate de cadre didactice sau studenți (participare la sesiuni de comunicări științifice studențești, concursuri, acțiuni de voluntariat, schimburi de experiență, participarea la/organizarea de activități culturale, sportive etc.)?
8. Menționați, dacă doriți, alte elemente care considerați că vă recomandă.

Data ………………                           Semnătura candidatului ……………….


Notă:
Eseul va fi redactat la un rând, cu caractere Times New Roman, 12 și va conține între 300 și 500 de cuvinte. Semnătura candidatului semnifică și asumarea de răspundere privind originalitatea acestuia.

Susțin online testul de competență lingvistică (test grilă) candidații înscrişi la programele cu predare în limbi străine și la programul de studii Limbi moderne aplicate (engleză, franceză).

Te poți înscrie la mai multe programe cu predare într-o singură limbă străină și susții un singur test de competență lingvistică. Candidații la LMA susțin testul grila la limba engleză.

Fac excepție candidații care încarcă în platforma de admitere unul dintre certificatele de competență lingvistică recunoscute de ASE sau cei care au absolvit studiile liceale organizate în limba străină a programului de licență pentru care candidează.

Dacă sunt respins la testul de competență lingvistică nu mai pot candida pentru programele cu predare în limbă străină, însă mă mențin în concurs pentru celelalte programe cu predare în limba română precizate în fișa de înscriere, pentru care am optat la înscrierea online.

Tematica probei scrise de competență lingvistică

Testul conţine 30 de întrebări care au o variantă de răspuns corectă, este notat cu puncte de la 100 la 10 și se evaluează prin calificativul admis/respins. Pentru obținerea calificativului „admis” este necesară acumularea a minimum 50 de puncte; în caz contrar se obține calificativul „respins”. Durata probei scrise este de două ore. Testul se va susține accesând link-ul TEST din platforma de admitere.

Pentru învățământ cu frecvență înscrierile au loc în perioada 30 august-2 septembrie (V-L), luni, 2 septembrie, până la ora ora 1600.

Pentru învațământ la distanță (ID) și cu frecvență redusă (IFR) înscrierile au loc în perioada 30 august-2 septembrie (V-L), luni, 2 septembrie, până la ora 1600.

Inscrierea la programele universitare de licență se face online în platforma de admitere, platforma care va fi folosita pentru intreg procesul de admitere.

Documentele necesare la înscriere se depun ONLINE în platforma de admitere, unde candidatul se înscrie cu numele complet (cu majuscule și diacritice), conform certificatului de naștere, precizând adresa de e-mail activă și numărul de telefon.

Candidatul încarcă următoarele documente în format .pdf sau .jpeg/.jpg:

CONȚINUT DOSAR DE ÎNSCRIERE

La învățământul de licență cu frecvență taxa de înscriere este de 120 lei. În această taxă sunt incluse primele două opțiuni. Candidații care vor să iși exprime mai mult de două opțiuni vor plăti, în plus, câte 40 de lei pentru fiecare opțiune exprimată. Opțiunea este programul/specializarea și forma de finanțare (același program la buget + taxa reprezintă două opțiuni). Candidații au toate opțiunile exprimate, precizate în platforma de admitere, și pe baza acestora intră în concurs. După încheierea perioadei de înscriere opțiunile și ordinea lor nu mai pot fi modificate.

La învățământul la distanță și cu frecvență redusă taxa de înscriere este unică, de 145 lei, indiferent de numărul opțiunilor solicitate de către candidat. La învățământul la distanță și cu frecvență redusă sunt numai locuri cu taxă.

Taxa de înscriere și suma aferentă opțiunilor se achită electronic, cu prioritate în platforma de admitere, respectând procedura prezentată în Anexa 13 din Regulament.

Dacă plata se face prin virament bancar, este necesară încărcarea copiei documentului justificativ de plată în platforma de admitere în termenul prevăzut în Anexa 3 și Anexa 4. În caz contrar, plata nu este luată în considerare, iar candidatul nu este declarat admis.

Taxa de școlarizare pentru anul universitar 2024-2025, la programele de studii universitare de licență organizate la forma de învățământ cu frecvență, este de 4.500 lei/an pentru studenții cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, cetățeni britanici și membrii familiilor acestora și studenții care au dobândit protecție internațională în România sau au dobândit drept de ședere pe termen lung în România, excepție programele de studii universitare de licență organizate de Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine.

Programe de licență care au taxe speciale de școlarizare:
– Administrarea afacerilor (în limba engleză) – taxa de școlarizare = 5.000 lei/an
– Administrarea afacerilor (în limba franceză) – taxa de școlarizare = 5.000 lei/an
– Administrarea afacerilor (în limba germană) – taxa de școlarizare = 5.000 lei/an

Taxa de școlarizare pentru anul universitar 2024 – 2025, la programele de studii universitare de licență, forma de învățământ la distanță sau cu frecvență redusă, este de 4.000 lei/an pentru studenții cetățeni ai statelelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, cetățeni britanici și membrii familiilor acestora și studenții care au dobândit protecție internațională în România sau au dobândit drept de ședere pe termen lung în România.

Taxa de școlarizare se achită electronic, cu prioritate, pe platforma de admitere, caz în care plata taxei de școlarizare se înregistrează automat în baza de date. In cazul în care plata se face prin virament bancar, este necesară încărcarea copiei documentului justificativ de plată în platforma de admitere, în termenul prevăzut în Anexa 3 si Anexa 4. În caz contrar, plata nu este luată în considerare, iar candidatul nu este declarat admis.

Pot fi scutiți de plata taxei de înscriere, o singură dată pe an, pentru o singură formă de învățământ, iar la forma de învățământ cu frecvență numai pentru primele două opțiuni, următorii candidați:

– copiii orfani de ambii părinţi;
– tinerii proveniţi din casele de copii, din plasament familial sau familii monoparentale;
– copiii personalului aflat în activitate în sistemul de învățământ;
– angajații pe perioadă nedeterminată în ASE sau copiii acestora;
– copiii personalului pensionat din sistemul de învățământ;
– persoanele care aparțin unui grup vulnerabil, așa cum sunt definite la art. 17 alin. (1) lit. r din Regulamentul de admitere;
– copiii orfani de unul sau ambii părinți ce au activat în sistemul de învățământ.

Pentru a beneficia de scutirea de taxă, candidații vor încărca în platforma de admitere documente din care să rezulte că aparțin uneia dintre categoriile enumerate mai sus.

Candidații care au obținut calificativul admis la eseu și, după caz, la testul de competență lingvistică, sunt ierarhizati conform mediei generale de admitere și în ordinea opțiunilor precizate în platforma de admitere, opțiuni care apar și în fișa de înscriere.

!! Ierarhizarea candidaților, care au obținut calificativul admis la eseul motivațional, și, după caz, la testul de competență lingvistică, se face simultan, în funcție de media generală de admitere (calculată diferențiat pe facultăți, inclusiv la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică (CSIE) și Facultatea de Drept) și de ordinea opțiunilor precizate de candidat în platforma de admitere.
!! Statutul de student finanțat de la buget sau cu taxă se actualizează după primul semestru al anului I și apoi după fiecare an de studii, în funcție de performanțele universitare.

Care sunt criteriile de departajare în cazul în care există mai mulți candidați cu media generală de admitere egală cu cea a ultimului candidat, repartizat la buget sau la taxă, inclusiv la CSIE sau Drept?

In acest caz aceştia sunt departajati aplicându-se, în ordine, următoarele criterii:

• media anilor de studii din liceu;
• nota, de la examenul de bacalaureat, obținută la proba scrisă la limba și literatura română, pentru programele cu predare în limba română;
sau
nota de la examenul de bacalaureat, obținută la proba scrisă la limba română/maternă, pentru programele cu predare in limbi straine;
• media anului patru de liceu.

Dacă sunt repartizat pe locurile finanțate de la bugetul de stat nu achit taxă de școlarizare, doar taxa de înscriere. Dacă am fost repartizat pe 29 iulie la buget, în perioada 29 – 31 iulie (miercuri, 31 iulie, pana la ora 1400) depun diploma de bacalaureat în original la facultatea care constituie prima mea opțiune din fișa de înscriere.

Statutul de student finanţat de la buget sau cu taxă se actualizează după primul semestru al anului I și apoi anual, în funcție de performanțele universitare.

Informații detaliate despre conținutul programei universitare găsesc în planurile de învăţământ pe: https://planinvatamant.ase.ro/.

Studenții au acces la burse de mai multe tipuri, în funcție de performanțele obținute.

  • – burse de excelență: 1200 – 1300 lei/lună
  • – burse de performanță: 1000 – 1500 lei/lună
  • – burse speciale: 900 – 1400 lei/lună
  • – burse sociale: 900 lei/lună

Posibilitățile de cazare în căminele universitații. 30% dintre studenții la ASE locuiesc în camin. Numărul de locuri în cămine este de 5.000. Căminele au pază asigurată, locuri de parcare iar numărul studenților care ocupă o cameră este între 2 si 5.

Alte informații

Tot ce nu găsești în Regulamentul de admitere sau în secțiunea de mai sus îți răspundem pe admitere@ase.ro sau la telefon 021 319 19 00 int. 360, 306.

This site is registered on wpml.org as a development site.