Răspunsuri la întrebările frecvente ale candidaților noștri !
Admiterea la programele de masterat se face prin concurs, candidații fiind ierarhizați în funcție de media de admitere, calculată ca medie ponderată între:
- – rezultatele la proba de specialitate – 40%;
- – media examenului de finalizare a studiilor universitare de licență – 60%.
Excepții:
* Programele din Anexa 4 și programul „Comunicare în limba engleză pentru predare și cercetare economică” se desfășoară diferit așa cum este menționat la fiecare program în parte.
Pentru programele cu predare într-o limbă străină se susține online un interviu de competență lingvistică, eliminatoriu, notat cu admis/respins. Fac excepție candidații care prezintă unul dintre certificatele din Anexa 5 sau cei care au absolvit programe de licență organizate în limba straină a programului de masterat pentru care candidează.
Punctajul general minimum necesar pentru a fi declarat admis este de 60 de puncte (echivalentul notei 6,00).
Bibliografia pentru pregătirea interviului de competență lingvistică este prezentată în Anexa 6 din Regulament.
Accesează: https://planinvatamant.ase.ro/
Candidații care se înscriu la programele de masterat cu predare într-o limbă străină susțin online un interviu de competență lingvistică, eliminatoriu, notat cu admis/respins. Fac excepție candidații care prezintă unul dintre certificatele din Anexa 5 sau cei care au absolvit programe de licență organizate în limba străină a programului de masterat pentru care candidează.
Pentru programele de masterat organizate de Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine testul de limbă este inclus în interviul de specialitate, care se susține în limba de predare.
Candidații care optează pentru programele de studii cu predare în limba română și care nu au încărcat în platforma admitere.ase.ro acte de studii eliberate de instituții de învățământ din România sau din străinătate cu predare în limba română vor susține un interviu de competență lingvistică la limba română, eliminatoriu, notat cu admis/respins. Excepție fac cei ale căror competențe lingvistice de comunicare în limba română sunt atestate de probele de la examenul de bacalaureat (comunicare orală și/sau scrisă) sau de un certificat de competență pentru limba română eliberat de instituții abilitate de către ministerul de resort. Bibliografia pentru pregătirea interviului de competență lingvistică este prezentată în Anexa 6.
Candidații care se înscriu la programele de masterat cu predare într-o limbă străină:
a) susțin examenul de specialitate în limba de studii a programului;
b) susțin un interviu de specialitate, în limba engleză, în cazul programului Comunicare în limba engleză pentru predare și cercetare economică, respectiv engleză, franceză sau germană în cazul programelor din cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (Antreprenoriat, în limba engleză, Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limbile franceză/germană, Administrarea Afacerilor în limba engleză, Afaceri Digitale și Inovație în limba engleză, Informații pentru afaceri în limba engleză, Analize de afaceri în limba engleză și Administrarea afacerilor in industriile creative și culturale în limba engleză), respectiv în limba engleză în cazul programului de masterat din cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (Finanțe aplicate/Master of Applied Finance).
Candidații care se înscriu la programele de masterat organizate de Bucharest Business School: MBA în energie, MBA Româno-Canadian, MBA Româno-Francez INDE (forma de învăţământ cu frecvenţă) și MBA Româno-Francez INDE (forma de învăţământ cu frecvenţă redusă) susțin un interviu de specialitate, în limba engleză, conform Anexei 4.
Taxa de înscriere este de 250 lei pentru candidaţii cetăţeni români, cetăţeni din alte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, cetățenii britanici și membrii familiilor acestora şi cei care au dobândit protecție internațională în România sau au dobândit drept de ședere pe termen lung în România.
În această taxă de inscriere sunt incluse toate opțiunile aferente unui domeniu (facultate).
Taxa de înscriere se plătește prioritar în platforma de admitere, urmand instructiunile din Anexa 9.
Taxa de şcolarizare este de 6.000 lei/an universitar pentru studenții cetăţeni români, studenții cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor Spaţiului Economic European și ai Confederaţiei Elveţiene, cetățenii britanici și membrii familiilor acestora și studenții care au dobândit protecție internațională în România sau au dobândit drept de ședere pe termen lung în România.
Programe de masterat care au taxe de școlarizare speciale:
„MBA în energie” – 3.000 euro/an universitar
„MBA Româno-Canadian” (în limba engleză) – 6.750 euro/an universitar
„MBA Româno-Francez INDE” – în limba engleză (forma de învățământ cu frecvență) – 3.500 euro/an universitar
„MBA Româno-Francez INDE” – în limba engleză (forma de învățământ cu frecvență redusă) – 3.500euro/an universitar
„Comerț Exterior” – 6.000 lei/an universitar
„Antreprenoriat” (în limba engleză) – 10.000 lei/an universitar
„Informații pentru afaceri” (în limba engleză) – 15.000 lei/an universitar
„Analize de afaceri” – 10.000 lei/an universitar
„Administrarea afacerilor în industriile creative și culturale” – 10.000 lei/an universitar
„Administrarea afacerilor” – 10.000 lei/an universitar
„Afaceri digitale și Inovație” (în limba engleză) – 10.000 lei an/universitar
Jumătate din taxa anuală de școlarizare, care confirmă admiterea pe locurile de la taxă, se achită prin card bancar în platforma de admitere, urmând instrucțiunile din Anexa 9.
În cazul în care candidatul nu dispune de card bancar necesar plății prin intermediul platformei de admitere, plata se realizează prin virament bancar în contul precizat în Anexa 9. Documentul care atestă dovada plății este încărcat în platforma de admitere. În caz contrar, plata nu este luată în considerare, iar candidatul nu este declarat admis.
Pot fi scutiți de plata taxei de înscriere, o singură dată pe an, următorii candidați:
- – orfanii de ambii părinți;
- – tinerii proveniți din casele de copii, din plasament familial sau familii monoparentale;
- – copiii personalului aflat în activitate în sistemul de învățământ;
- – angajații pe perioadă nedeterminată în ASE sau copiii acestora;
- – copiii personalului pensionat din sistemul de învățământ;
- – persoanele care aparțin unui grup vulnerabil, așa cum sunt definite la art. 21, alin.1, lit. m);
- – copiii orfani de unul sau ambii părinți ce au activat în sistemul de învățământ.
Scutirea de la plata taxei de înscriere se face numai pe baza copiilor documentelor încărcate de către candidați în platforma de admitere, din care să rezulte că fac parte din una dintre categoriile îndreptățite.
Da, pot să trec pe fişa de înscriere atât opţiuni pentru locuri la buget, cât şi la taxă, pentru programele aferente unui domeniu (candidaţii care au optat pentru buget, concurează, implicit, şi pe locurile cu taxă, pentru programele specificate în fişa de înscriere).
Un candidat se poate înscrie online la o singură facultate și, în cadrul acesteia, la un singur domeniu de specializare, cu excepția candidaților care optează pentru programele Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, care se pot înscrie la ambele domenii, respectiv Cibernetică și Statistică și Informatică economică. În cadrul domeniului, candidatul poate depune mai multe opţiuni pentru programele de masterat.
Pentru ocuparea locurilor de la buget şi de la taxă, opţiunile trebuie corelate cu codurile disciplinelor de concurs.
Media este cea mai importantă, ierarhizarea candidaţilor se realizează electronic în funcţie de medie şi de ordinea opţiunilor precizate în fişa de pe platforma de admitere. În cadrul aceluiași domeniu de studiu, un candidat va fi repartizat/admis la un singur program și la o singură formă de finanțare, indiferent de numărul opțiunilor sale.
Dacă intru pe locurile finanţate de la buget nu achit taxă de şcolarizare, doar taxa de înscriere de la înscrierea pe platforma de admitere.
Pot trece pe locurile finanțate de la buget după primul an universitar, pe baza rezultatelor universitare obținute.
Dacă sunt declarat respins la proba de competenţă lingvistică într-o limbă străină pot să candidez la programele de masterat în limba română?
Mă pot menţine în concurs pentru programele de masterat care se desfăşoară în limba română dacă am asemenea programe printre opţiunile precizate în fişa de înscriere de pe platforma de admitere.
Un candidat va fi repartizat/admis la un singur program şi la o singură formă de finanţare, indiferent de numărul opţiunilor sale.
Toate programele de masterat durează 2 ani.
Dacă sunt mai mulţi candidaţi cu punctaj general egal cu cel al ultimului loc repartizat la buget sau la taxă, care sunt criteriile de departajare?
În cazul în care există mai mulţi candidaţi cu punctaj general egal cu cel al ultimului loc repartizat la buget sau la taxă, aceştia sunt departajaţi aplicându-se următoarele criterii:
- – punctajul obţinut la proba de examen;
- – media examenului de finalizare a studiilor universitare de licenţă;
- – media aritmetica a anilor de studii universitare de licenţă.
Adeverinţa medicală tip este eliberată de către cabinetele medicale (şcolare sau teritoriale) sau de medicul de familie, cu cel mult şase luni înainte de data înscrierii şi conţine specificarea apt pentru înscrierea la facultate.
Documentele de înscriere se încarcă pe platforma de admitere în perioada 30 august-2 septembrie, Luni (2 septembrie) până la ora 1400.
Când susţin examenul de specialitate /interviul de specialitate (la programele prevăzute în Anexa 4 și la programul Comunicare în limba engleză pentru predare și cercetare economică)?
In data de 5 septembrie (Joi).
Documentele originale de studii se depun în perioada 9-10 septembrie (marți, 10 septembrie, până la ora 14.00), iar taxa se achită în perioada 6-10 septembrie (marți, 10 septembrie, până la ora 14:00) exclusiv în platforma de admitere.
Pe 11 septembrie (Mi).
Studenții au acces la burse de mai multe tipuri, în funcţie de performanţele obținute.
- – burse de excelenţă: 1200 – 1300 lei/lună
- – burse de performanţă: 1000 – 1500 lei/lună
- – burse speciale: 900 – 1400 lei/lună
- – burse sociale: 900 lei/lună
Posibilităţile de cazare în căminele universităţii. 30% dintre studenţii la ASE locuiesc în cămin. Numărul de locuri în cămine este de 5.000. Căminele au pază asigurată, locuri de parcare iar numărul studenţilor care ocupă o cameră este între 2 şi 5.
Alte informații
Tot ce nu găsești în Regulamentul de admitere sau în secțiunea de mai sus îți răspundem pe consiliere@ase.ro sau la telefon 021 319 19 00, 021.319.19.01 int. 561, 574.